March 2017

JIHAD PERANGI DADAH

22:41

Alhamdulillah, berkesempatan mengikuti majlis ilmu Jihad Perangi Dadah yang berlangusng di KTPC, mulanya rasa sedikit berat hati nak pi, bukan ape, kerja belambak nak kena buat. Hehehe.
Sebelum start selpiaq sedas!
Tapi lepas join, serious Sarah rase bertuah sangat! Sebab tu dalam Islam mewajibkan kita join Majlis Ilmu.
Dengan program tu Sarah berjaya tau sejarah Dadah, sehingga yang terkini ade Dadah yang boleh membuatkan penagih MATI dalam keadaan GEMBIRA.
Sekarang kat US dah berleluasa!
SubhanAllah.
Menurut Ketua Polis Kedah, Datuk Asri Yusoff, penagih ni kan, bila dia menjadi penagih dadah tegar, otak nye akan mengecut!
Gambar kiri tu otak yang normal, yang gambar kanan tu otak penagih dadah.
Malah, terdapat penagih yang tubuh badan nye mereput seolah olah kematian sel.
Sedih bile tengok tau.
So, Sarah mengambil peluang ini, menyeru korang semua sama sama perangi dadah, musuh nombor 1 negara! Wajib Jihad!
Boleh laporkan kepada yang terlibat.
Eh, bukan lah Sarah suruh angkat senjata pi penggal penagih dadah, tapi AMBIL PEDULI tentang diorang ni, sebab diorang ni part of society.
Sebagai society yang prihatin, Sarah melihat Vivix mampu, membantu penagih dadah kerana bahan nya yang semulajadi dan Antioksidan tinggi!

All in One, the one and only, Vivix

GLA

Outdoor Photography Session Part 1

22:53


 Alhamdulillah, setelah sekian lama, mengatur masa yang sesuai, kami suami isteri berjaya jugak fulfill our dreams untuk buat outdoor photography session, khususnya belah suami.

So dengan busana Sarah, Peplum Orange Rekaan Husaini Haris . Busana ni memang selesa dipakai sebab just nice dengan kehendak & keselesaan Sarah. Plus, Husaini ni senang je nak talk dengan die, kita cerita sikit sikit die dah dapat tangkap dah hehehe. Ok, busana perkahwinan Sarah ni Sarah tempah khas di Alor Setar. So, sesiapa yang duk Alor Setar atau dalam negeri Kedah, boleh la contact Husaini k ^_^.

Untuk Make Up pulak, Sarah minta Mummy from Butik Pengantin Impian Kasih Ella untuk make up kan. Nice make up, soft je. Make up nye pun tak rasa berat di wajah. So, sesiapa duk area Taman Mutiara, Karangan, Kedah boleh la kunjungi butik Mummy ni ^_^.

Last but no lease, our Master Mind, Abang Khairul daripada UniqFoto yang banyak membantu kami sepanjang sesi fotografi ni berlangsung. Best, sebab tak rasa kekok tau bile nak beraksi bergambar depan Abang Khairul. Hehehe.

Plus, banyak location menarik yang Abang Khairul bawak kami pi. Sebagai contoh Kaki Gunung Baling, dan Kaki Gunung Pulai.

So ade la, serba sedikit gambar yang sempat Sarah kongsikan untuk tatapan korang. Nanti gambar dah ready Sarah update lain k ^_^.

Credit kepada Facebook Page UniqFoto.
Credit kepada Page UniqFoto



Mesti ramai yang bertanye, kenapa lambat sangat buat Outdoor?

Sebabnye, I kena Chicken Pox la you all 😆 .

Jenuh tau nak hilang kan parut, nasib baik jumpa GLA Complex by Shaklee. Vitamin E yang terkandung dalam GLA Complex ni secara tak langsung memudarkan parut kat badan Sarah. Lega sangat! So Sarah ambil masa dalam sebulan lebih sebenarnye nak kurangkan parut Chicken Pox ni. Till now, ade lagi, cuma tak la seteruk masa mula mula kena tu.

Ok. Setakat tu dulu Sarah kongsikan, kat bawah ni Sarah sertakan Contact number semua tulang belakang Sarah dalam Photography Session ni k ^_^.

  • Pereka Busana : Husaini Haris ( Whatsapp : 017-5455951 )
  • MakeUp : Butik Pengantin Impian Kasih Ella ( Whatsapp : 019-4776705 )
  • Photographer : UniqFoto Photography ( Whatsapp : 011-10555302 )
  • Supplement Kecantikan : Shaklee ( Whatsapp : 01112781597 )
Special thanks to my hubby jugak.

Alfalfa Complex

KEBAIKAN ALFALFA COMPLEX

18:14

Alfalfa Complex ni cukup dikenali sebagai JAMU MODEN kerana dapat bertindak seperti Kacip Fatimah. Tapi, orang lelaki pun boleh consume untuk pelbagai kebaikan.

Personally, Sarah sendiri mengamalkan Alfalfa Complex untuk diri Sarah sendiri.

2 Botol saiz L ( 1400 tablets 

1. Penawar keputihan

2. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan

3. Resdung

4. Allergi

5. Melegakan sakit sendi dan belakang.

6. Menghilangkan kelesuan dan tekanan.

7. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak Peppermint)

8. Memberi kelegaan semasa haid.

9. Merawat arthitis

10. Bagus untuk elergi dan ekzema

11. Merawat asma

12. Mencuci usus bagi membuang toksik

13. Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan dalam buah pinggang

14. Meneutralkan asid dalam badan

15. Merawat masalah keputihan pada wanita

16. Menganjalkan payudara bagi wanita.

17. Bertindak sebagai kacip fatimah bagi para isteri.

18. Memulihkan urat selepas bersalin

19. Membantu merawat bahagian intim wanita.

20. Meningkat stamina bagi persediaan hubungan suami isteri

21. Melegakan sembelit

Alfalfa  Complex melengkapkan set :

📌 Set Resdung
📌 Set Kesuburan
📌 Set Berpantang
📌 Set Detoks
📌 Set Menyusu
📌 Set Set Kurus

SET KURUS BASIC
Alfalfa Complex + Lecithin

Promosi Februari 2017

Set Kurus = Bakar, Buang, Bina

Promosi Februari 2017

Set Resdung

Set Detoks


PROMOSI FEBRUARI 2017:
2 Botol Alfalfa Complex saiz L hanya RM 103 sahaja. 1 botol ada 700 Tablets.

Whatsapp : 01112781597
.
#shaklee
#shakleekulim
#shakleekarangan
#shakleetamanmutiara
#sayajual
#sayaagen
#malaysia
#sabah
#sarawak
#yourtrustedseller
#isterituanihsan
#7harimencintaiku

Alfalfa Complex

Cikgu Sarah

20:05

hahaiiiii...

Lame sarah tak update blog kan.. sebab sarah sibuk sikit set up perancangan untuk Tahun 2017, baik dalam hal personal, pekerjaan & business. Harap Perancangan ni, dapat membuahkan hasil yang lebih baik untuk tahun baru, 2017.

Dari segi personal, sarah harap tahun 2017 ni akan diberkati dengan dikurniakan rezeki anak, harap-harap Allah kabulkan. Namun, sarah tau, kita hanya merancang tapi Allah yang menetukan. Sarah nak lebih fokus kepada turunkan berat badan & menstabilkan kitaran haid.

Macam mana?

Buat masa sekarang, sarah kawal pemakanan sarah.. (tapi kadang-kadang tu over dose jugak hehehe)

Selain tu, excercise ringan-ringan, sebab keadaan kaki kadang-kadang tak dapat menampung berat badan sarah.

Tapi syukur sangat, selepas amalkan GLA, Omega Gurad & Alfalfa, banyak perubahan yang sarah dapat rasakan... Kalau dulu, badan rasa malas je.. tapi sekarang rasa lebih aktif, takde dah rasa nak memerap je kat katil. Alfalfa yang fungsinya untuk detoks selalu buat sarah rasa nak terkencing...hehehe... Selain tu, Alfalfa dapat membanu sarah dalam memelihara struktur Miss V sarah. Nak cerita sarah rasa malu... Tapi u all...wanita-wanita ni, wajib kena try Alfalfa ni...hehehe...Mesti husband sayang ^_^

ok blushing... 😏😊😊😊

Next, sarah nak lebih fokus dengan baby baru sarah iaitu, Shaklee. Sarah Target bulan pertama join Shaklee sarah akan achieve bonus then at least ade 3 orang downline yang sanggup sarah guide sampai berjaya..Berjaya bersama dunia & akhirat.

CAntik tak poster i ...hehehe...
Pembukaan 2017 tu, sarah berjaya melawan ketakutan diri, iaitu mengajar orang. Sebab, sarah rasa mampukah aku guide orang sebab aku baru je dalam field ni?

Tapi...jeng..jeng...jeng...!

pada 10 Januari 2017, jam 9.30 malam, beraksilah PUBLIC SHARING sarah bersama orang ramai...Nasib dah prepare awal-awal, dalaman & luaran. Aktif betul yang join kelas online tu!

Perasaan tak atas tu, mama sarah pun join kelas tau...hehehehee ^_^
Bertubi-tubi diasak soalan. Dah la tu, at the same time sarah pun attend kelas dengan Ummi Lyana Hisham kat group sebelah, ha....maka hp pun jam selalu la...hehehe...

Tapi takpe, tu la namanya cabaran orang nak berjayakan?

Yes, Kalau Suami / Isteri Join Shaklee, pasangannya pun secara automatic jadi ahli Shaklee tau! Nak join? Whatsapp 01112781597
Tapi Alhamdulillah, berjaya mencapai matlamat iaitu memberi penjelasan tentang Shaklee & macam mana nak berjaya dengan Shaklee!

Excited diorang nak join kelas tu sama-sama ^_^
Ok, dari segi pekerjaan, awal tahun lagi dah start rangka, apa yang nak buat tahun ni, dah start jumpa dengan Kelab & Persatuan yang berminat nak buat program.
Ni pertemuan bersama adik-adik Kelab 1Malaysia SMK Kulim. 1st meeting buat pelantikan Ahli Jawatankuasa Kelab.

Betegur sapa bersama ahli Kelab 1Malaysia SMK Kulim.

Fuhhh...2017, please be nice to me k...

PS : Sarah terfikir nak ambil Vitalea & B complex, sebab aktiviti yang padat mesti kita perlu terus maintain tenaga & emosional level kan?

Love,
Sarah

Join Ahli Jom!

FUN FACT MENGENAI CIK MERAH VIVIX SHAKLEE

23:45

Salam & hye again.

Thanks a lot sebab sudi singgah di blog sarah. I bet, mesti korang jenguk blog sarah sebab nak tau tentang kebaikan VIVIX Shaklee serta nak tau promosi yang sarah tawarkan khas untuk semua pengunjung blog sarah ^_^.

So, stay dengan sarah, grab a cup of coffee or drink, sit back & relax! A lot of thing you need to know about this gorgeous VIVIX Shaklee tau!

Wanna be this RED, HOT & GORGEOUS Miss Vivix Shaklee friend? Kindly text me on whatsapp 01112781597 right now, PRONTO!.

Ok, kita start dengan apekah VIVIX SHAKLE ni?  

Vivix™ adalah minuman campuran botani which mean that it is a NEW REVOLUTION dalam pemakanan polifenol & resveratrol. It is a mix of unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol that makes Vivix So UNIQUE. Polifenol is a group of  fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi (berapa kali banyak yang daaaa...) 😁😁 Kajian turut membuktikan resveratrol dapat mengaktifkan tindakan genetik (DNA) untuk mengawalatur tindakbalas dalam badan yang normal.

Vivix Shaklee is world best supplement untuk  ANTI PENUAAN. Vivix berjaya dihasilkan selepas kajian bertahun-tahun oleh Shaklee dan merupakan supplement pertama di dunia yang mampu menembusi DNA manusia!

ok, tu baru mukhadimah je, amacam menarik tak ? Nak lagi menarik, kita tengok pulak ape yang terdapat dalam Vivix ni. Semua bahan yang mewah & Eksklusif tau !

4 bahan yang eksklusif telah disatukan untuk mencipta Vivix Shaklee the Magnificient! Wallahhh~


Polygonum Cuspidatum ( Japanese Knotweed )
  • Sumber utama kepada RESVERATROL ( terdapat dalam ekstrak kulit & biji anggur merah ).
  • melambatkan penuaan.
  • merendahkan kolestrol.
  • meredakan tekanan darah.
  • meningkatkan tenaga berterusan.
  • membantu mengawal berat badan.
Muscadine Grape
  • spesis anggur yang sangat unik (mengandungi lebih daripada 1 kromosom daripada tumbuhan biasa iaitu, 20 kromosom )
  • tumbuhan paling kaya dengan polifenol ( sangat penting untuk pencegahan kanser 0
  • mengandungi Asid Ellagik (menghentikan tindakbalas kimia penyebab kanser)
  • bersifat anti mikrob & anti virus.
  • saiznya pulak sebesar BOLA GOLF yang Datuk-datuk, Tan Sri - Tan Sri duk pukui tu! 😄😄😄

Purple Carrot
  • sumber terbaik Vitamin A
  • sumber antioksida
  • sumber antocianin
  • membantu anti-radang, anti-mikrob & anti-kanser.
  • sangat baik untuk kesihatan saluran darah, Platlet, & lipoprotein untuk mengurangkan risiko penyakit jantung
Sambucus Niagara ( European Elderberry )
  • terkenal untuk merawat selsema terutama influenza B ( mengurangkan sakit otot & ketidakselesaan akibat selsema )
  • mengandungi Flavonoids ( sumber antioksida untuk menguatkan sistem imun & melawan jangkitan bakteria serta virus).
  •  kaya dnegan Antocianin
  • mengandungi vitamin A, B, C dan nutrient lain seperti asid amino.
  • terbaik untuk megurangkan stress
  • menajamkan penglihatan
  • memperbaiki sistem penghadaman.

Sangat Biologi kan? haaa... u ols tinggal baca je, kami yang Shaklee Independent Distributor ni berkerut dahi menalaah tau sebab nak bagi THE BEST consultation untuk u ols! So kalau rasa tak nak pening, just pm or Whatsapp sarah, sarah akan guide & consult baik-baik dengan u ols.
Vivix can be a mix of masker. You can mix Vivix with vitamin C or ESP ! isn't that awesome !
Kita sambung sikit lagi k tentang kebaikan Vivix ni. Tapi sape yang  tak larat baca dah, nak terus order boleh-boleh.. No. Telefon kat bawah k.
Untuk yang masih tak tahu kebaikan VIVIX, meh sarah nak share dengan korang semua:

❤ Vivix mengawal genetik dan seterusnya membantu melambatkan penuaan sel.

❤ Vivix melindungi dan memperbaiki sel DNA manusia 
~ setiap hari sel tubuh diserang hampir sejuta serangan yang merosakkan pangkalan data genetik dan mengganggu fungsi sel dan usia kita. Dengan vivix, DNA akan dapat dilindungi dan diperbaiki selnya.

❤ Vivix melambatkan pembentukkan AGE
 ~ penimbunan AGE (advanced glycation end products) akan menyebabkan kerosakkan sel. Ramuan Vivix yang 10x lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur muscadine) mampu melambatkan pembentukan AGE.

❤ Vivix membantu meningkatkan tenaga dalam sel 
~ tenaga dalam telah ditingkatkan dengan pembentukan mitokandria baru. (mitokandria merupakan penjana tenaga dalam tubuh)

Sarah pernah terbaca, lepas je seminggu perokok consume vivix die akan automatic rasa tak best dah nak merokok. Rasa pahit gitu, so automatic die akan stop ! Logicnya, kan Vivix melindungi DNA & memperbaiki sel, sel yang u ols ( perokok) dah rosakkan tu akan reactivate balik. So, of course la korang akan rasa sihat & say NO to Cigarette!
Bagaimana Vivix bertindak dengan berkesan?

➡ Rahsianya kerana Vivix melindungi dan membaikpulih sel DNA kita di samping mengelakkan penimbunan protein AGE dalam badan.

Antara kebaikan lain Vivix,

  1. Membaiki sel yang rosak dengan pantas, amat sesuai untuk mereka yang baru menjalani pembedahan
  2. Memelihara keseluruhan kesihatan
  3. Anti oksida yang sangat baik - awet muda
  4. Membantu anda merasa lebih bertenaga 
  5. Mengurangkan risiko kanser
  6. Membantu pesakit diabetic
  7. Menguatkan sistem imun.

Geram pulak tengok Vivix kat ais tu. U know wthat? Vivix pun boleh dijadikan jus yang diminum seisi keluarga. Nak resipi? kena la whatsapp sarah hehehe...
PS : Ok, untuk bulan ni, sarah nak bagi promosi ni, harga terbaik runtuh da baaaa BOMB! untuk korang... Beli 2 botol Sarah nak bagi 5% discount! TAPI sape-sape yang nak borong 6 botol sekali pun boleh, sarah bagi FREE lagi satu botol... so boleh la tahan dalam 7 ke 8 bulan!

Last but not least, kalau korang beli twin pax or buy 6 pax ( turut diberi FREE 1 botol lagi ) of Vivix Shaklee gn sarah hari ni, sarah akan daftar kan korang sebagai ahli Shaklee FOR FREE! Lepas ni, korang boleh la beli rangkaian produk Shaklee dengan harga ahli yang jauh lebih rendah !
Whatsapp : 0195504689
Your Trusted Shaklee Distributor ( 1244310 )
The One & Only,
Sarah.

CarotoMAX

PROMOSI BULAN JANUARY 2017 : 4 ASPEK YANG KORANG KENA BACA!

13:00

Pertama sekali sarah nak ucapkan selamat menyambut Tahun Baru 2017. Rasa macam sekejap je masa berlalu kan, dah habis tahun 2016. Bila masuk tahun baru ni mesti rasa semakin tua, ye la umur makin meningkat. YES, some of us will say, age is only a number kan? tapi yang rasa down pun mesti ada, sebab capability diri dah tak sama macam umur belasan tahun dulu. Kira badan dah makin lenguh-lenguh, sakit-sakit, cepat penat, kadang-kadang tu ada yang dah dapat penyakit-penyakit kronik!

Minta jauhkanlah.

Masuk tahun baru agak-agaknya kita akan busy dengan ape ek? Kalau parents, for sure akan busy dengan preparation anak-anak nak masuk sekolah, beli baju, beli kasut, peralatan sekolah, beg sekolah dan sebagainya. 

Sarah terdengar jugak keluh kesah mak ayah yang mengadu perbelanjaan persekolahan sekarang semakin meningkat, ada yang mencapai RM 2000 untuk 2 orang anak. Sarah akui, barangan sekarang memang MAHAL! I feel you... ( even sarah x ade anak lagi, tapi nak beli keperluan harian pun kena kira bajet, kira belanjawan bulanan dulu )

So, today! My entry will be focusing on 4 aspects :
  1. Kesihatan ( Health )
  2. Melindungi DNA ( DNA Protection )
  3. Barang Sama, Bayar Kurang ( Pay Less For Same Product )
  4. Menjana pendapatan sampingan ( Generate Income )
Keempat-emapt aspek ni u ols akan dapat dengan SHAKLEE tau.!

Ok, kita lihat aspek PERTAMA iaitu KESIHATAN :

Untuk pembukaan tahun 2017 ni, shaklee menawarkan promosi untuk CarotoMAX dengan beli 1 botol PERCUMA 1 botol.Serta, untuk anak-anak kekal cergas boleh bagi diorang consume Vitalea for Children, ade promosi beli 3 botol percuma 1 botol.

Kalau anda sayangkan anak anda, anda pasti dapatkan 2 vitamin ini bagi memberi nutrisi yang secukupnya untuk anak anda.

CarotoMAX mengandungi Vitamin A yang baik untuk mata.

Then, seterusnya aspek KEDUA iaitu MELINDUNGI DNA :

haaa... yang ni mesti you all rasa mengggigil kepala lutut terus nak whatsapp sarah. Sebab time ni la u ols nak dapatkan HOT SELLING ITEM SHAKLEE iaitu Vivix Shaklee. kita ade dua promotion untuk Vivix iaitu :

  1. Beli Twin Pack Vivix - Diskaun 5%
  2. Beli 6 botol Vivix PERCUMA 1 botol
 
Vivix Shaklee dapat membantu penghidap kencing manis untuk mendapat bacaan normal.
 
untung kan??? hehehehe...boleh la beli sekali untuk stock setahun! atau boleh share-share dengan  sedara mara, kawan-kawan office..
 
 
Next, aspek KETIGA iaitu barang sama, bayar kurang, macam mane tu?
 
Ok, untuk dapat rangkaian product shaklee tapi dengan harga yang jauh lebih rendah, siap dapat kumpul point untuk dapat bonus bulanan, korang kena la daftar jadi ahli Shaklee, hanya serendah RM65 sahaja, anda mampu mendapat discount lebih 30% tau.! 
 
nak FREE keahlian pun boleh! 

Hanya beli TWIN PACK VIVIX SHAKLEE, dapat diskaun 5% + FREE keahlian shaklee 😄😄😄 + anda berpeluang untuk membeli tumbler Shaklee Exclussive !
Vivix Shaklee bertindak dalam melindungi DNA & memperbaiki sel tubuh badan kita.
best x..best tak?

ok, last but not least, aspek KEEMPAT iaitu MENJANA PENDAPATAN SAMPINGAN bersama Shaklee. 1st step, nak tak nak, jom la join shaklee, serious tak rugi sebab :

  1. Dapat bonus bulanan.
  2. Dapat guide daripada master-master yang dah berjaya  secara direct!
  3. Berpeluang untuk mendapat bonus kereta.
  4. berpeluang untuk bercuti tajaan Shaklee
  5. Dapat pakai product shaklee dengan harga ahli yang jauh lebih rendah daripada harga pasaran
  6. Dapat ilmu yang melimpah ruah bukan sahaja ilmu dunia tetapi ilmu akhirat juga.
Whewww! panjang entry sarah hari ni. Harap semua clear, kalau tak clear, whatsapp sarah kat 01112781597 k. atau msg sarah di 0195504689. kita sembang-sembang gosip tentang shaklee k.

Ps : siapa nak dapatkan promo ni boleh buat wishlist kat sarah, boleh sarah simpan stock untuk u ols. nanti dah ready nak pos or COD just call je sarah ...laju sarah hantar kat u ols. Rasa cukup kot takat sini sarah cerita... banyak lagi nak cerita... tapi next entry pulak k. 

energy management

NIAT PEMBUKA PINTU REZEKI : SAHAJA AKU NIKAH KERANA ALLAH TAALA

21:04

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
ثَلَاثَةٌ كُلُّهُمْ حَقٌّ عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ عَوْنُهُ الْمُجَاهِدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالنَّاكِحُ الَّذِي يُرِيدُ الْعَفَافَ وَالْمُكَاتَبُ الَّذِي يُرِيدُ الْأَدَاءَ
Ada tiga orang yang akan mendapatkan pertolongan Allah: (1) orang yang berjihad di jalan Allah, (2) orang yang menikah demi menjaga kesucian dirinya, (3) budak mukatab yang ingin membebaskan dirinya.” (HR. An-Nasa’i, no. 3218; Tirmidzi, no. 1655; Ibnu Majah, no. 2518. Al-Hafizh Abu Thahir mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan).


Sumber : Rumaysho
Setiap  amalan kita, pasti berserta dengan niat. Dan sebaik-baik niat adalah niat kerana Allah Taala. Baru niat dik, dah ade Allah kurniakan pahala, belum lagi laksanakan. Sebab tu setiap perilaku dan perbuatan kita mesti dimulakan dengan Bismillahirahmannirrahim.
Bila  niat kita dah betul, pasti Allah lorongkan perjalanan kita tu mudah je. Tambah pulak kalau adik niat nak berkahwin. Allah akan janjikan pintu rezeki tu akan terbuka luas seluas-luasnya bila kita mendirikan masjid tau dik. Akak akuinya. Sebab akak sendiri merasakannya.

Dulu, akak adalah seorang remaja, sama macam remaja yang lain. Couple-Clash-Couple-Clash. Bila umur dah meningkat ke 25 tahun, lalu akak bertanya pada diri, sampai bila?

Akak muhasabah diri balik, kenapa aku lalui semua ni. Mengecewakan orang dan dikecewakan oleh orang. Macam takde kesudahan. Satu hari, akak termenung baring di katil, bermuhasabah diri, di mana salah akak. 

Lalu terkenang...

Seorang insan yang pernah akak kecewakan. Insan yang pernah akak hiraukan. Banyak dosa akak, keterlanjuran perbuatan & kata-kata akak dengan insan ni. Insan yang bernama Muhamad Farizul bin Ismail.

Lalu, akak hulurkan satu panggilan telefon tanda rasa bersalah, memohon maaf kosong-kosong. Alhamdulillah, dia menerima dengan hati yang terbuka. Akak tak sangka dia masih menunggu akak walaupun hampir 5 tahun ( ketika itu ) kami berpisah.

Tanpa kata banyak, kami berniat untuk berkahwin. Ya, NIAT....

Dari niat tu, banyak perkara luar jangkaan yang datang dalam diri akak. Akak ditawarkan kerja yang In Shaa Allah lebih menjamin masa depan walaupun gaji nya lebih kurang daripada gaji yang sedia ada pada ketika itu. Tapi, ketenangan hidup yang sangat best!


Tahun 2013 kerja sebagai Management Trainee di Aeon Kinta City, pastu kerja di syarikat kontraktor Total IFM sebagai Snr. Executive - Technical Support & Business Development. Kemudian pada 2015 bekerja di Jabatan Penerangan Malaysia Negeri Kedah sebagai Pembantu Penerangan.

Dengan tanggungan komitmen hutang yang diambil semasa berkerja  swasta, akak tau akak takkan mampu survive dengan gaji kerja kerajaan. Pada ketika itu, basic gaji kerajaan hanya Rm 900 sebulan, gedebuk gedebak masuk elaun pe semua dapatlah dalam RM 1200 +/-.
Pernah tahan perut nak makan, makan megi, makan lauk semalam etc! Hanya Allah yang tau. Tapi syukur, sebelum masuk sektor kerajaan lagi, memang akak dah start berniaga secara kecil-kecilan. Untung tak banyak tapi cukup untuk rolling duit belanja bulanan.
Masa akak berhenti kerja swasta 1 sen pun company tak bagi, sebab akak pernah ikat contract sebab telah ditaja untuk megikuti course sebagai Energy Manager Training Course bersama GreenTech Malaysia yang menelan belanja RM 4000. Tapi, company ikat akak sebanyak RM 8000, sekali ganda lagi tambah daripada harga asal.

Ni la sijil profesional yang bernilai RM 8000 (sebenarnya RM 4000 je). Sijil ni penting untuk sapa-sapa yang berminat nak jadi Pengurus Tenaga di bangunan-bangunan yang menggunakan eletricity lebih 3 juta kW/j.

Gambar kenangan bersama rakan satu course dan penceramah, pangkat Ir.-Ir. diorang tu, banyak pengalaman semua nya. Time ni dekat PSDC, Penang.
Masa tu, gaji dipotong, claim pun dipotong, bonus pun dipotong. Memang satu sen pun company tak bagi. Tapi akak percaya, memang rezeki duit takde, tapi rezeki ketenangan memang syukur sangat-sangat. Plus, atas kerelaan hati akak sain perjanjian tu. sebab fikirkan sijil tu memang valuable!
Tapi takpe, syukur sangat time tu perniagaan akak secara offline & online disambut baik! 

Hari-hari ade je yang nak COD atau pos.

Tapi masa tu payah nak rolling duit, sebab untung bukanlah banyak, then nak menabung untuk preparation tunang & perkahwinan. so memang banyak kali ikat perut... hehehe...

Alhamdulillah, Bajet 2016 Yang Amat Berhormat Perdana Menteri mengumumkan gaji minimum penjawat awam dinaikkan iaitu RM1200 berkuatkuasa Julai 2016. Syukur sangat-sangat dik. baru la boleh bernafas sikit. Hehehe...

Lagi satu, dulu akak risau sangat nak kahwin, terutama nak kahwin dengan orang yang berasal bukan daripada Ipoh, sebab tak nak tinggal kan mama akak sorang-sorang. Mama Akak seorang ibu tunggal masa tu.

Tetapi Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui keluhan hati hambaNya, Dia hadirkan insan yang ingin berkahwin dengan mama dan membuka pintu hati mama untuk menerima lelaki itu.

Alhamdulillah, mama makin happy. sekarang selalu betul dia travel jalan-jalan dengan abah.

Majlis perkahwinan mama dengan abah yang dibuat dekat rumah kami di Ipoh. hehehe. Kek Kahwin sponsored by Suami ( ketika tu masih encik Tunang )

Bergambar kenangan bersama family, terima kasih sebab sudi menjayakan majlis perkahwinan mama & abah.

Baik, dari segi nak kumpul duit, memang tak terkumpul dik. Mohon loan akak tak lepas. gaji kecik, komitmen kereta yang menyekat kelulusan loan.

Nasib baik, suami akak ( masa tu tunang ) manage to get the loan. Akak impressed dengan suami akak, dia sangat berusaha untuk capai impian kami bagi menghalalkan hubungan.

dan Allah bantu kami. Sebab tu, niat lah kerana Allah.. sebab Allah Yang Maha Berkuasa..

Nampak tak, berapa banyak rezeki dibuka bila kita niat nak berkahwin kerana Allah Taala,;
  1. dapat punca rezeki yang lebih baik
  2. dapat gaji yang lebih baik
  3. Allah aturkan kehidupan kita dengan lebih baik
Tu baru sikit, rezeki lain, macam tubuh badan yang sihat, rezeki makan, rezeki berjalan & yang paling berharga NYAWA kita, juga adalah rezeki kita tau. Sebab semua yang kita dapat ni adalah milik ALLAH. Dia hanya pinjamkan sekejap untuk kita perhambakan diri kita kepada Allah dan menolong hambaNya yang lain.

Majlis Pertunangan tau bukan nikah lagi... hehe...


Majlis Perkahwinan kami. Kredit gambar daripada sepupu tersayang, kak ina.
PS : selain niat, perbetulkan amalan wajib, perbanyakkan amalan sunat. Sedekah, utamakan sedekah untuk diri sendiri, kemudian ibu bapa, ahli keluarga barulah kepada orang lain. One more things, tips untuk peniaga, niatkan usaha kita berniaga adalah untuk membantu orang. Inilah salah satu sebab utama nak join business shaklee, selain membantu diri sendiri untuk jadi lebih sihat, malah membantu orang lain untuk sama-sama memperbaiki kesihatan mereka. Best kan kalau kita dengar orang sihat salah satunya usaha kita membantu dia, atas izin Allah juga.

Love,
Sarah

Follow Us : vitamins_valley

Popular Posts